Silymarin Belupo

Silymarin Belupo kapsule su biljni lijek za ublažavanje poremećaja funkcije jetre. Sadrže ekstrakt biljke sikavice ili osljebada (Silybum marianum). Za hepatoprotektivno djelovanje plodova sikavice odgovorna je skupina flavonoidnih spojeva zajedničkog imena silimarin.

Silimarin specifično djeluje na jetrene stanice (hepatocite), a svoje višestruke učinke postiže pomoću nekoliko mehanizama. On se može vezati na receptore smještene u membrani jetrene stanice i na taj način spriječiti vezanje toksičnih tvari, kao što su na primjer toksini iz otrovnih gljiva.

Silimarin nadalje djelovanjem na pojedine enzime u stanicama smanjuje stvaranje upalnih medijatora – prostaglandina, koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima. Sličnim mehanizmom – inhibicijom enzima lipooksigenaze, silimarin sprečava oštećenja lipida stanične membrane koje nastaje procesom tzv. lipidne peroksidacije. Ona nastaje djelovanjem toksičnih slobodnih radikala nastalih u procesima izmjene tvari, na lipide stanične membrane.

Silimarin djeluje i kao „hvatač“ slobodnih radikala i na taj način dodatno može spriječiti lančanu reakciju peroksidacije i spriječiti oštećenje membrane hepatocita, a ujedno potiče enzime koji sudjeluju u izgradnji i razgradnji lipida stanične membrane te potiče njezin oporavak. Djelovanje silimarina nije ograničeno na membranu hepatocita, nego silimarin djeluje i na staničnu jezgru.

U staničnoj jezgri silimarin aktivira enzim polimerazu I, ubrzava sintezu ribosoma, potiče prepisivanje stanične RNK (ribonukleinske kiseline) i povećava biosintezu bjelančevina. Time se brže obnavljaju strukturne i funkcije bjelančevine stanice čime se ubrzava i regeneracija oštećenih hepatocita.

Stoga se Silymarin Belupo primjenjuje za ublažavanje poremećaja funkcije jetre vezano uz slijedeće bolesti i stanja:

Silymarin Belupo

Silymarin iz Belupa dolazi u 2 doze i 2 oblika: